Prostat Biyopsisi Nedir?
Prostat biyopsisi, Prostat kanseri rahatsızlıklarının tespitinde en etkili yöntem olan, kesin tanı için uygulanan standart bir yöntemdir. Ürolog muayenesi sırasında kanda yükse PSA değerine rastlanması ya da şüpheli bir durum olduğu zaman tespit edilmesi amacıyla ilk istenecek tetkik yöntemidir.
Prostat biyopsisi sonrasında kanser bulgusuna rastlanması durumunda prostat kanserinin derecesi, nasıl bir tedavi uygulanmasıyla ilgili süreçler belirlenerek hastaya ürolog tarafından bilgilendirilmesi kolaylıkla yapılacaktır.
Prostat Biyopsisi Nasıl Yapılır?
Öncelikle prostatın boyutları ve büyüklüğü ultrason yardımıyla sağlanıp prostat biyopsisi için uygulanacak yöntemler belirlenmelidir. Ultrason yardımıyla hastanın makat bölgesinden giriş yapılarak prostattan yeterli miktarda parça alınarak gerçekleştirilen bir yöntemdir.
Genel anesteziye gerek duyulmadan lokal anestezi yardımıyla yapılan biyopsi işleminde hasta acı ya da ağrı duymayacaktır. İşlemlerden önce sabah bağırsak temizliği yapılması amacıyla lavman uygulaması yapılıp hasta hazırlanmalıdır. Hastaneye yatışa gerek duyulmadan hasta işlemlerden sonra taburcu edilebilir.
Prostat Biyopsisi Neden Yapılır?
Prostat kanseri erkeklerde ciddi problemlere neden olan bir sağlık sorunudur. Eğer kişi genel olarak sık sık idrar çıkma problemi yaşıyor ve kesik kesik idrar yapma durumu mevcutsa işlem yapılmalıdır.
İdrarda kan gelmesi durumu ve idrar yollarıyla alakalı bir şikâyeti bulunuyorsa, kan değerlerinde PSA değerli yüksek çıkarak yapılan muayenede şüpheli bir durum söz konusu ise prostat biyopsisi yapılması uzman hekim tarafından uygun görülür. Genel olarak hastalara iğne ile biyopsi rektal yollardan yapılarak konforlu ve acısız bir süreç sağlanması için geliştirilmiş bir tanı yöntemidir.
Prostat Biyopsi Öncesi Hazırlık
Tüm yapılacak biyopsi işlemlerinden ve cerrahi müdahalelerden önce hasta mutlaka muayene olarak yöntem belirlemesi yapılmalıdır. Hastaya olabilecek komplikasyonlar ve sürecin hakkında detaylı bilgi verilmeli ve hasta bu bilgiler doğrultusunda hazırlanmalıdır.
Hastayı hazırlık aşamasında sabah saatlerinde bağırsak temizliği yapılması amacıyla lavman uygulaması yapılması gereklidir. Bu şekilde bağırsak temizliği yapılmasının amacı ise kişilerde hem daha net görüntü elde etmek hem de enfeksiyon olma riskini en aza indirmek için bağırsakların boşalmasını sağlamaktır.
Prostat biyopsisi öncesinde hastada 6 saatlik açlık ve kullanılan kan sulandırıcı ilaçların bilgisi uzman hekime verilerek kesilmelidir. Acı ve ağrı hissedilmeden yapılan prostat biyopsisi için hangi anestezi tekniğinin uygulanması gerektiği belirlenerek hasta işlemlere hazır hale getirilir.
Prostat Biyopsisi Sonrası
Biyopsi işlemlerinden sonra hastaneye yatış gerektiren bir durum söz konusu değildir. Prostat biyopsisi sonrasında enfeksiyon riskine karşı uzman hekim tarafından önerilen antibiyotik ilaçların kullanımı düzenli yapılmalıdır.
Biyopsi sonrasında yapılan işlemlere bağlı olarak kanama görülmesi 3 ay süreyle normal kabul edilir ve herhangi bir ek tedaviye gerek olmadan kendiliğinden geçecektir. Biyopsi işlemlerinden sonra iyileşme süresi gerekli olmasa da kanama ve enfeksiyon gibi bazı riskler meydana gelebilmektedir.
Bu risklerin en aza indirilmesi için hastaya hekimin önerdiği kurallara uyulması gerektiği konusunda bilgi verilmeli ve verilen ilaçlar düzenli olarak kullanılmalıdır.
Prostat Biyopsi Çeşitleri Nelerdir?
Öncelikle hastada herhangi bir şüphe olması durumunda MR çekilmesi tavsiye edilir. MR çekildikten sonra saptanan şüpheli durumlara göre uzman hekim biyopsi için hangi yöntemin uygulanması gerektiğine karar verecektir.
Hastaya en doğru teknikle yapılacak olan biyopsi sayesinde şüpheli olan duruma göre tedavi başlanması en sağlıklı yoldur. Prostat sorunlarının gerekli olan tedavi için tercih edilecek olan biyopsi çeşitleri 2 şekildedir. Klasik ve füzyon olmak üzere günümüzde 2 ayrı ana grupta toplanmaktadır.
Füzyon Prostat Biyopsisi Nasıl Yapılır?
Üroloji ve radyoloji uzmanlarının gerçekleştirdiği füzyon biyopsi yönteminde öncelikle hastaya MR çekimi yapılmaktadır. Herhangi bir ağrı ya da acı hissetmemesi için hastaya sedasyon şeklinde bir anestezi uygulanır.
Kullanım kolaylığı ve günümüzde gelişen teknoloji sayesinde hedefi direk belirlemesi açısından yaygın bir şekilde hekimler tarafından tercih edilen bir biyopsi çeşididir.
MR cihazı kullanılarak yapılan biyopside kişilerde şüpheli olarak görülen kanser dokuları hastadan alınarak inceleme için uzman radyolog ve ürologlar tarafından alınır ve değerlendirmesi yapılarak tedaviye başlanması oldukça konforlu olan bir yöntemdir.
Füzyon Prostat Biyopsisi
Yeni tip ve gelişen teknoloji sayesinde oldukça gelişmiş bir tanı tekniğidir. Biyopsi öncesinde hastalara MR çekimi yapılarak prostat kanserinin tespit edildiği noktalar işaretlenir.
Füzyon biyopsi uygulamalarında klasik yöntemle tespit edilemeyen alanların görülmesi sağlanarak şüpheli olan kanserli hücrelerin alınması şeklinde gerçekleştirilir. Bu yöntem sayesinde tüm prostat kanseri şüphelerinde etkili bir tanı yöntemidir.
Klasik Prostat Biyopsisi
Ülkemizde ufak çaplı olarak ürologlar tarafından hastane koşullarında uygulanan eski tip bir tanı yöntemidir. Sadece ultrason kullanılarak yapılan bu teknikle MR incelemesi yapılamaz. Kanserli olan hücrenin net görülmesi mümkün olmadığı için prostatın belirlenen bölgelerinden 12 parça alınarak incelenmesi sağlanmaktadır.
Prostat Biyopsi Fiyatları 2022
Biyopsi için kişilerde farklı teknikler ve farklı yöntemlerle hastalıkların belirlenmesi yapılır. Özellikle erkeklerde görülen prostat kanserlerinin kesin tanı konulabilmesi için öncelikle şüpheli olan durumların fark edilmesi önemli olduğu için biyopsi uzman hekimler tarafından istenen görüntüleme tekniklerindendir.
Biyopsi ücretleri için hastaya uygulanacak yöntemlerin belirlenmesi gereklidir. Hangi tip yöntem uygulaması yapılacaksa ve hangi hastanede uygulama yapılmasına göre ücretler değişiklik gösterecektir.
Öncelikle sorunların tespit edilerek hangi yöntemin uygulanması gerektiğine karar vermek için mutlaka muayene olunması ve deneyimli bir hekim görüşü alınması önemlidir. Prostat biyopsi fiyatları 2022 hakkında detaylı bilgi almak için bize ulaşınız.