Meme Biyopsisi
Meme biyopsisi, memelerde meydana gelen sorunların tanısı için meme dokularından parça alınarak ya da kitlenin çıkarılması işlemidir. Alınan doku örneği problemin kaynağını belirlemek ve hastalık tespiti yapılması amacıyla laboratuvarlara gönderilerek değerlendirmesi yapılır.
Hücrelerin kanser riski taşıyıp taşımadığını öğrenmek için uygulanan teknolojidir. Alınan hücrelerin iyi ya da kötü huylu olup olmadığını öğrenmenin en pratik ve en güvenilir yolu meme biyopsisi yapılmasıdır.
Meme Biyopsisi Nedir?
Memelerde meydana gelen ya da gelebilecek sağlık problemleri için uygulanan ve doku alımı yardımıyla yapılan teknolojinin adıdır. Kanserli hücrenin iyi ya da kötü huylu olup olmadığını öğrenmenin en etkili yolu meme biyopsisi yapmaktan geçmektedir.
Doku örneği alınan hücrelerde kanser tespit edilmesi durumunda nasıl bir tedavi uygulanması gerektiği, hangi ilaçlar kullanılmalı ve hangi evrelerde olup olmadığı konusunda bilgi alınması açısından oldukça önemli bir uygulamadır.
Meme Biyopsisi Nasıl Yapılır?
Biyopsi işlemleri genel olarak hastane ortamında ve hastaneye yatış gerektirmeden günübirlik bir şekilde yapılmaktadır. Meme biyopsi uygulamaları genel olarak 10-15 dakika sürede tamamlanır.
Kişinin lokal anestezi altında işlemleri yaptırması sayesinde aynı gün evine dönebilir ve sosyal hayattan kopmadan işlemlerini tamamlamaktadır. Uygulama sırasında kişide meme dokusu uyuşturulduktan sonra gerekli olan yöntemler kullanılarak bölgeden iğneler yardımıyla doku örneği alınır.
Bu işlemler sırasında hastaların çoğunda kanser riski saptanmaz ama eğer kanser tespiti yapılırsa uzman hekim kararıyla meme ameliyatı olunması gereklidir.
Cerrahi biyopsi genel anestezi altında yapılmasına rağmen günümüzde teknolojinin gelişmesiyle çok az tercih edilen biyopsi uygulamalarındandır. İşlemler sırasında ve sonrasında lokal olmasından dolayı kişi herhangi bir acı ya da ağrı hissetmeden operasyon tamamlanır.
Hastadan çıkarılan tüm parçalar cam ve şeffaf kaplara konularak değerlendirilmek ve incelenmek üzere patoloji laboratuvarlarına gönderilir. Burada uzman hekimler tarafından incelenip raporlanarak hastaya tanı konulması amaçlanarak uzman doktoruna ulaştırılmaktadır.
Meme Biyopsisi Kimlere Uygulanır?
Meme dokusunda meydana gelen sorunlar ya şikâyet oluşturduğu zaman uzman hekime muayeneye gidildiğinde ya da kişinin kendi elleriyle kontrol etmesi sonucu bir kitle saptanması durumunda biyopsi yöntemleri kullanılarak görüntüleme yapılması fayda sağlayacaktır.
Her hastalıkta olduğu gibi bu şekilde erken tanı hastalığın ilerlemesine engel olacak ve tedavinin daha hızlı yanıt vermesini sağlayacaktır. Mamografi sırasında şüpheli bir alan olduğunda, bir kitle tespiti yapıldığında, meme ucu değişiklikleri ve ultrason sırasında şüpheli bir durum görüldüğünde meme biyopsisi yapılması uygundur.
Meme de Cerrahi Biyopsi Yaptıranlar
Erken tanı uygulamalarından olan biyopsi işlemlerinde cerrahi yollar pek sık tercih edilmez. Kesin ve erken tanı teşhislerinde kullanılan bu yöntemle kanser riski taşıyan dokular başka dokulara zarar vermeden alınabilir.
Bu nedenle oldukça faydalı ve etkili bir tanı yöntemi olduğu yaptıran kişiler tarafından tavsiye edilmektedir. Sosyal hayattan kopmadan aynı gün işine geri dönebilen kişiler kanserli dokulardan kolaylıkla ve basit bir işlemle kurtulabilirler.
Sık Uygulanan Meme Biyopsi Çeşitleri
Genel olarak biyopsi işlemlerinde 3 çeşit yöntem uygulanmaktadır ve hastanın durumuna bağlı olarak değişiklik göstermektedir. İnce iğne, kalın iğne, vakumlu ve cerrahi yöntemler uygulanır. Cerrahların ve uzman hekimlerin en sık kullandığı biyopsi yöntemi ise kalın iğne uygulamalarıdır.
İnce iğne yöntemiyle yapılan uygulamalar normal koşullarda kanserli hücre alımlarında kullanılmamakla birlikte meme dokusuna ince bir iğne yardımıyla girilerek doku örneği alınması şeklinde gerçekleşir. Kalın iğne ile yapılan yöntem en sık kullanılan yöntemdir ve hasta konforlu bir şekilde operasyonu tamamlayarak evine gönderilir.
Vakumlu cihaz ise vakum yardımıyla memeden doku alımını sağlar. Çok az bir yara izi kalarak dikiş gerektirmeyen bir uygulamadır. Cerrahi ise pek tercih edilmemekle birlikte kitle alımı işlemidir ve bir kısmı ya da tamamı alınabilen yöntemler arasındadır.
Meme Biyopsisi Öncesi Bilmeniz Gerekenler
Öncelikle yapıla doku örneği alma işlemlerinin hepsi acı ve ağrı hissedilmeden yapılmaktadır. Basit ve hızlı olan bu işlemler sayesinde kanser riski olan dokular saptanarak erken tedavi yapılma şansı yükselir.
Anestezi uygulamaları sayesinde acı ve ağrı hissetmeden yapılan bu pratik tespit işlemi öncesinde uzman doktor ile paylaşılması gereken bilgiler mutlaka aktarılmalıdır. Aktarılması gereken bilgiler arasında hamilelik, alerji, kan sulandırıcı ilaç ve aspirin kullanımı olup olmadığıdır.
Meme de Biyopsi Zararlı mıdır?
Doku örneği alınması işlemlerinin geneli girişimsel radyologlar tarafından yapılmaktadır. Her işlemde olduğu gibi biyopsi uygulamalarında da uzman bir hekim ve deneyimli kişiler tarafından kaliteli cihazlar kullanılmalıdır.
Enfeksiyon risklerine karşı ortamın steril olması oldukça önemlidir. Kanama, enfeksiyon, yanlış tanı her cerrahi işlem ve uygulamada olabileceği ihtimali burada da düşünülerek önlemler bu doğrultuda alınmalıdır. Herhangi bir zararı olmadan aksine erken tanı için oldukça fayda sağlayan meme kanseri tespitinde ilk başvurulması gereken etkili tespit yöntemleri arasında yer almaktadır.
Meme Biyopsisi Fiyatları 2022
Uygulanan yöntemlerin belirlenmesinde kitlenin büyüklüğü önemli bir faktördür. Devlet hastaneleri ya da özel hastanelerde uygulanan biyopsi işlemleri fiyatları bakımından uygulama yapılacak yönteme göre değişiklik göstermektedir.
Uzman hekim, hastane koşulları, uygulama yapılacak olan yöntem ve kişinin genel durumuna göre değerlendirme yapılmasından dolayı biyopsi fiyatları da kişilere özel tedavi planı sonrasında ortaya çıkacaktır.
Bu nedenle randevu alınması ve ön muayene olunması oldukça büyük önem taşımaktadır. Meme biyopsisi fiyatları 2022 hakkında daha detaylı bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz.