Diş Tomografisi Nedir?
Diş tomografisi, çene ve diş bölgesinden elde edilen verileri 3 boyutlu bir şekilde dijital bir ortama aktaran cihaza denir. Hastalıkların teşhisini kolaylaştırmak için diş hekimlerinin en sık tercih ettiği yöntemler arasında yer almaktadır. Baş ve boyun bölgesinin görüntülenmesi için özel hazırlanmış bir teknolojidir.
Hasta çok az miktarda bir radyasyona maruz kalarak ağız bölgesinde meydana gelen sorunların 3 boyutlu bir şekilde görülmesini diş tomografisi sayesinde sağlamaktadır. Dental bir şekilde yapılan tomografi işlemleriyle tüm dişler 3 boyutlu bir şekilde görülebilir.
Normal koşullarda görülemeyen odak noktalarını hacim içeren bir görüntüyle görülmesi işlemidir. Diş hastalıklarının tedavisi ve planlama yapılabilmesi için etkili yöntemlerden biridir ve en sık hekimler tarafından kullanılan görüntüleme sistemidir.
Diş Tomografisi Nasıl Çekilir?
Öncelikle hastadan iki yönlü rehber bir görüntü elde edilerek çekimler sağlanır. Hasta tomografi cihazından çıkmadan önce uzman diş hekimi tarafından sorunlu olan bölgeler belirlenir.
Hedeflenen ve belirlenen bu bölgelerden 3 boyutlu bir şekilde tomografi görüntüsü alınmaktadır. Normal röntgende pozlanmayan alanların görüntülenmesinde oldukça işe yarayan bir görüntüleme cihazıdır.
Çekimin tomografi ile yapılması diş tomografisi fiyatları açısından da önemlidir. Tomografi görüntüsü ve röntgen görüntüsü detay olarak farklı olduğu için tomografi fiyatları da farklı olacaktır.
Diş üzerinde yer alan apse, enfeksiyon, diş damarlarında oluşan bir sorun için ihtiyaç olan tek görüntülemedir. Bu görüntüleme sayesinde uzman hekimler kişiye özel bir tedavi planı oluşturmakta ve hasta etkili bir şekilde tedavi planına dahil olmaktadır.
Çene Tomografisi Neden Çekilir?
Günümüzde gelişen teknoloji sayesinde diş ve çene bölgesinde meydana gelen sorunların çözümlenmesi ve sorunun kaynağının 3 boyutlu bir şekilde görüntülenmesini sağlamak için diş tomografisi kullanılmaktadır.
Özellikle implant yapılması sırasında çene kemiklerinin yeterli olup olmadığının tespiti için gerekli olan bir görüntülemedir. Gömülü olan dişlerin yapısını, 20’lik dişlerin sorunlarını ve pozisyonlarını belirlemek için önemlidir.
Tüm bu ihtiyaçlara ek olarak diş tomografisi ve çene tomografisi; ortodontik tedavi gerektiği hallerde, kist durumlarında, kanalların bulunmaması halince çekilmesi gerekli olan görüntüleme sistemleridir.
Diş apselenmesi durumunda enfeksiyon riskinin tam olarak hangi bölgede olduğunu görmek açısından gerekli bir görüntülemedir. Ayrı olarak uyku apnesi ve diyabet gibi rahatsızlıklarında teşhisinde ihtiyaç olan bir yöntemdir.
Oldukça hızlı ve güvenilir sonuçlarından dolayı diş hekimleri başta olmak üzere uzman hekimlerin çoğu bu yöntemle hastalarının rahatsız olduğu durumları tespit etmektedir.
Hastalarda güvenle tüm işlemleri ağrısız ve kolaylıkla yaptıracak ve teknolojinin gelişmesiyle ileri derecede olmadan rahatsızlıklara tedavi planı yapılabilecektir. Hızlı, güvenilir ve etkili bir sistemdir.
Diş Tomografisi Avantajları Nelerdir?
Tomografi işlemlerinde avantajlarının iyi bilinmesi kişilerde meydana gelen ağız ve diş sorunlarına çözümün kolay olması demektir. Diş için yapılan tomografi işlemlerinin en büyük avantajı kemik ve yumuşak dokuların net bir şekilde görüntülenebiliyor olmasıdır.
Bu durum diş röntgeninden daha çok bilgi alınmasına ve diş hekimlerinin tedavi planlarının hızlı bir şekilde oluşturulmasına fayda sağlayacaktır. Diğer bir avantaj düşük bir radyasyon kullanılmasıdır.
Radyasyon işlemlerin bitiminde vücutta kalmaz. Hızlı ve acı olmadan uygulanan işlemlerde diğer tüm uygulamalardan daha net ve kaliteli bir görüntü elde edilmektedir.
Avantajlar bakımından bir değerlendirme daha mevcuttur oda diş tomografisi fiyatları üzerinde etkili olan avantajlar. Diş tomografisi fiyatları açısından bakıldığında diş klinikleri genellikle tedavi planı içine dahil ederler. Bu nedenle hastaya pek fark olarak yansımasa da diş tomografisi fiyatları hakkında bilgi alınması önemlidir.
Diş Tomografisi Nerede Çekilir?
Bu tomografi çeşidi kişilerdeki ağız ve diş sorunlarını tespit edebilmek ve diş hekimlerinin hastalara özel tedavi planı oluşturmasını sağlayan tomografi hastanede ya da diş polikliniklerinde uzman bir hekim tarafından çekilmesi uygundur.
Diş Tomografisi Ne Kadar Sürer?
Hızlı ve acı hissi oluşmadan ağrısız bir şekilde yapılan diş tomografisi işlemleri tam ağız taraması şeklinde yapılarak maksimum 40 saniye sürmektedir. Hasta olan kişinin ağız bölgesi ve dişleri tek seferde birçok görüntü elde edilerek detaylı bir şekilde incelenir.
Yapılan görüntüleme sonrasında hastaya erken tanı konabileceği için kişide erken teşhis edilen hastalıkların detaylı görüntülemesi yapılarak tedavide elde edilecek başarı oranı artmaktadır.
Hastanın tomografinin avantajlarını bilerek çekim işlemlerine başlaması tedavi için gerekli olan süreyi kısaltıp kişilerin tedavi planı hakkında karar vermesini kolaylaştırmaktadır. Röntgen işlemlerinden daha net görüntülemeyi kısa sürede almanın avantajı kullanılarak daha net ve kaliteli görüntüler elde edilmektedir.
Gelişen teknoloji sayesinde günümüzde hemen hemen her merkezde tomografi çekimi yapılmaktadır. Tomografi çekimleri sayesinde diş hekimleri vakit kaybetmeden erken dönemde tanı koyarak hastalıkların teşhisini yapar ve müdahale planlarını devreye sokabilirler.
Diş Tomografisi Fiyatları 2022
Tomografi ve röntgen işlemlerinde değişken bir sistem yer almaktadır. Özellikle diş tomografisi fiyatları için uygulanan politika merkezler arası değişmekte olup hastanın durumuna da bağlıdır.
Hastanı ağız ve diş yapılarının ne kadar detaylı incelenmesi gerektiği, kişilerde hangi tekniklerin kullanılacağı, merkezin konumu ve kalitesi de dâhil olmak üzere doktor deneyimi de diş tomografisi fiyatları için farklılık yaratan kriterler arasında yer almaktadır.
Diş sorunları yaşayan kişilerin öncelikle muayene olarak diş hekiminden diş tomografisi fiyatları 2022 hakkında bilgi alması tedavinin seyri ve mağduriyet yaşanmaması adına oldukça önemlidir.