Yüzeysel Organ Ultrasonografisi Nedir?
Yüzeysel organ ultrasonografisi, Vücudun herhangi bir alanında elle fark edilen şişliklerin ultrason cihazı yardımıyla incelenmesine denmektedir. Genel olarak omuz, diz, ayak bölgesi ve omurga kırıklarında hasarlı kısımları tespit etmek amacıyla kullanılan görüntüleme yöntemidir. Kişilerde şüpheye neden olan kitleler genel olarak bakıldığında yağ bezeleri yani lipomlardır.
Bu yağ bezelerinin türü ve iyi ya da kötü huylu olup olmadığını belirlemek için yaygın bir görüntüleme türüdür. Şüphe edilen kitlelerin kist mi ya da farklı türde bir yapılanma olup olmadığı yüzeysel organ ultrasonografisi sayesinde pratik ve kolay bir şekilde anlaşılır.
Genel olarak bakıldığında düz yapılı organlar üzerinde daha detaylı ve net görüntüler elde edilmesini sağladığından dolayı radyologlar daha net bir şekilde yorumlama yapabilirler.
Ekrana yansıyan görüntüler sayesinde işinde uzman olan radyologlar uzman hekime iletilmek üzere hazırlanıp raporlanır. Tedavi süreci gereken durumlarda bu aşamalardan geçen raporlar uzman hekime ulaşır ve hastalar bilgilendirilerek tedavi başlar.
Yüzeysel Organ Ultrasonografisi Nasıl Yapılır?
Hastanın çekimlerinde ilk aşamada bir hazırlığa gerek bulunmamaktadır. Kişilerin sorunlu olan alanlarındaki incelemelerin yapılması için uzman kişiler tarafından gerekli görülen pozisyonlara getirilir. Pozisyon sağlandıktan sonra yüzeysel organ ultrasonografi çekimi yapılması için jel sürülür.
Jel sürülmesi görüntünün net alınmasının yanı sıra cihazdan gelen ses dalgalarının vücut içerisinde görüntülenmek istenen alana daha hızlı iletilmesine yardımcı olmak için kullanılır.
Prop adı verilen kısımla hangi bölge incelenecekse o bölgenin taraması yapılır. Prop uygulaması yapılırken bir miktar bastırma daha net görüntü elde edilmesi adına önemlidir ve zararı olmaz.
Eğer karın kısmında bir çekim gerçekleşecekse 8 saat açlık ve idrara sıkışık olmak gereklidir. Bu durumda görüntü kalitesini iyileştirmek ve daha net görüntüler almak için önemlidir.
Herhangi bir yan etki ya da radyasyona maruz kalınmadığından dolayı uygulaması güvenli bir görüntüleme sistemi olarak herhangi bir rahatsızlık için teşhis edilme amacıyla kullanılabilir. Hastalığın cinsine bağlı olarak değişen ultrason çeşitleri vardır.
Bunlar pelvik, transvajinal, renkli, 3-4 boyutlu olmak üzere hastanın durumunun göz önünde bulundurulmasıyla değişen özellikte olan ultrasonlardır. Hepsinin amacı detaylı görüntüleme olsa da farklı teşhisler konulması için geliştirilmişlerdir.
Yüzeysel Organ Ultrasonografisi Kimlere Uygulanır?
Bu cihazlarla teşhis yapılması durumunda güvenli olduğunu unutmamak gereklidir. Diğer ultrason cihazları ve görüntüleme yöntemlerinden farkı x ışınlarının kullanılmamasıdır.
Bu durumda radyasyon riski ya da herhangi bir zararı olmadığından dolayı gebeliklerde, çocuklarda ve emzirme dönemlerinde çekimlerin riskleri yoktur.
Vücutta meydana gelmiş olan şişlikler, bezeler gibi sağlık sorunlarında çocuk ya da erişkin fark etmeden uzman hekimler tarafından herkese uygulanabilen yüzeysel organ ultrasonografi yumuşak doku hasarlarını tespit etmede oldukça etkili bir görüntüleme sağlamaktadır.
Yüzeysel Organ Ultrasonografisi Ne Zaman Yapılmalıdır?
Gebe olan kadınlar ve kronik rahatsızlıklara sahip olan bireyler uzman hekimleri tarafından önerilen zamanlarda ve düzenli olarak ultrason çekimi yaptırmalıdır. Tedavilerinin seyrini ve ilerlemesini yüzeysel organ ultrasonografi sayesinde rahatlıkla görebilirler.
Net görüntüler elde edilmesi ve hasarlı olan dokuları görülmesi için uzman kişinin tavsiye ettiği açlık, idrara sıkışıklık gibi durumlara özen gösterilmesi gereklidir ve hastalara işlem öncesinde bilgi detaylı bir şekilde aktarılır.
Karın ultrasonlarında açlık gerekirken pelvik şekilde çekim yapılacaksa idrar sıkışıklığı ve mesane doluluğu yeterli olacaktır. Doğru zamanlarda ve doğru bölgelere uygulanan işlemler her zaman net görüntüler alınmasına hastalığın doğru tespit edilmesine yardımcı olacaktır.
Yüzeysel Organ Ultrasonografi Kaç Dakika Sürer?
Ultrason içermeyen ve maliyeti oldukça düşük olan ultrason çekimleri kısa süreli olup 15 dakikada tamamlanması beklenir. Hastalığın türüne ve çekim yapılacak olan bölgeye göre süreler ve ultrason çeşitleri değişmektedir. Bu nedenle uzman hekimden işlemler öncesinde detaylı bir şekilde bilgi alınması önemlidir.
Çekimlerden sonra kişi hastaneye yatış gerektirmeden sosyal hayatına dönebilir. Herhangi bir zararı olmayan ultrason görüntüleme sistemleri radyasyon da içermediğinden en güvenilir tekniklerdendir.
Çeşitlerin hangisinin uygulanması gerektiği konusunda hastanın durumu, yaşı ve cinsiyeti gibi faktörler oldukça etkili olmaktadır. Bu durumları göz önünde bulundurarak uzman hekim ultrason isteme yetkisine sahiptir. Hastalığın bölgesine bağlı olarak süreler değişiklik gösterse de genel olarak kısa süreli bir uygulamadır.
Yüzeysel Organ Ultrasonografisi Fiyatları 2022
Özel hastane ve devlet hastanelerinde uzman hekim isteğine bağlı olarak ultrason çekimleri yapılabilir. Bu nedenle birçok hastalığın teşhisinde ilk rolde yer almasından dolayı maliyetleri oldukça düşüktür.
Hastanın durumu ve görüntülenmesi gereken bölgeye bağlı olarak maliyetler değişse de uzman hekimden randevu alarak detaylı bilgi almak hastalar açısından faydalı olmaktadır.
Ultrason çekimlerinde hastaların hastane koşullarında ya da klinik ortamlarda çekim yaptırmasında SGK anlaşmalı olup olmadığını öğrenmesinde fayda vardır. SGK anlaşmalı olan sağlık kuruluşları daha makulken SGK anlaşması bulunmayan kuruluşlar fiyat olarak biraz yüksektirler. Bu nedenlerden dolayı iyi araştırma yapmak ve güvenilir bir merkezde uygulama yaptırmak gereklidir.
Bazen şikâyet olmaması durumunda da check up içerisinde ultrason istenmektedir. Bu şekilde olan işlemlerde tüm detaylar konuşulurken ultrason fiyatları da dahil edilip edilmediği öğrenilmelidir.
Oldukça pratik ve hızlı olan güvenilir görüntüleme sistemi yaş ve cinsiyet fark etmeden tüm hastalıkların teşhisinde ilk sırada yer alması gereken uygulamalardır. Yüzeysel organ ultrasonografisi fiyatı 2022 detaylı bilgi için bize ulaşabilirsiniz.